Refugi de l'Illa

Parròquia: Encamp

Client: Govern d’Andorra

Tipus d’obra: Edificació, obra nova no residencial

Any: 2016

El Refugi guardat de l’Illa, situat a 2.488 m a la Vall del Madriu-Perafita-Claror (patrimoni mundial de la UNESCO), es va transformar d’un edifici dels anys 30 a un refugi modern per oferir serveis de qualitat als excursionistes i promoure la descoberta d’un dels entorns naturals més valuosos d’Andorra.

Font: Art de Viure

Font: Art de Viure

A l’hora d’afrontar aquest projecte s’ha tingut molt en compte la relació amb les preexistències: unes condicions climatològiques extremes que únicament permeten treballar-hi durant els mesos càlids de l’any, un indret de difícil accés on no s’hi pot arribar mitjançant cap tipus de transport rodat i la necessitat que tant en fase d’obra com en el posteior funcionament l’edifici fos autosuficient energèticament. (Font: Art de Viure)

Font: Art de Viure

Un repte d’altura.

Donat que per la seva construcció només s’hi podia accedir en helicòp- ter, l’elecció de materials lleugers i prefabricats ha estat essencial per a reduir els costos de transport i les emissions de CO2.

Sistema convencional

Sistema prefabricat

Pel que fa a les instal·lacions, el refugi està 100% desconnectat de qualsevol xarxa d’abastiment. Per això s’ha hagut d’assolir un alt grau d’autosuficiència energètica amb plaques solars i fotovoltaiques. Per aconseguir-ho s’ha agrupat tot el programa amb requeriments climàtics al nou edifici, que té una envolupant tèrmica perfectament aïllada i condicio-

nada, deixant tot el referent a les instal·lacions i espais sense exigències climàtiques a l’edifici existent i s’ha implantat un eficient sistema de ventilació controlada amb recuperador de calor que evita l’intercanvi directe d’aire interior amb el de baixes temperatures de l’exterior.

Interior del Refugi (Font: Art de Viure)

S’ha convertit en el quart refugi guardat més alt dels Pirineus.